Træthed og diabetes

Træthed og diabetes

Som sygeplejerske i en lægekonsultation møder man naturligvis mange forskellige mennesker – og skæbner. Det kan være tungt, når en patient møder op for at få besked om, at prøver har vist en alvorlig og livstruende sygdom, men den slags hører med til jobbet.

Heldigvis kommer de fleste patienter med mere eller mindre harmløse skavanker, som kan løses uden de store problemer. Og så er der den gruppe, som kommer til lægen, fordi de føler sig trætte og uoplagte og måske også har andre symptomer. Mange af dem har pådraget sig en af vores alvorlige svøber, nemlig sukkersyge.

Sådan en patient havde vi i går. Nogle dage tidligere afleverede han en urinprøve til os, og lægen kunne med det samme konstatere, at manden havde oparbejdet en diabetes 2 sukkersyge, som alt andet lige er langt mindre alvorlig end den form for sukkersyge, som oftest rammer unge mennesker.

Vi havde for nogle dage siden taget en blodprøve på patienten for at få graden af hans sukkersyge nærmere fastlagt. Det viste sig heldigvis, at der var tale om en forholdsvis mild grad af sygdommen, men ikke desto mindre blev manden dybt chokeret. Det hænger nu nok sammen med, at han aldrig tidligere i sit 58-årige liv har fejlet noget særligt.

Da lægen havde fortalt ham om sygdommen, blev det min opgave at give yderligere vejledning omkring kost og ernæring og diabetesprodukter, som er et meget vigtigt tema for folk med sukkersyge. Jeg forklarede ham, at han har gode muligheder for at leve et så godt som normalt liv, hvis han blot er opmærksom på nogle ting, han skal undgå, samt nogle ting han skal gøre.

For det første, understregede jeg for ham, skal du tabe dig en hel del. Du er overvægtig, selv om det ikke er i svær grad, og det er den rene gift for din sygdom. Du skal tillægge dig en sund livsstil med rigelig motion, og du skal undgå fed mad som for eksempel de fleste typer af fastfood.

Manden fortalte, at han som single tit sprang over, hvor gærdet er lavest og købte noget færdig mad, som han bare kunne varme. Jeg sagde til ham, at den type mad for så vidt godt kan være sund og lødig kost, men i de fleste tilfælde er der alt for meget fedt i maden, ligesom man skal regne med alt for stor en mængde salt i den fabriksfremstillede mad.

Han kiggede lidt bedrøvet på mig og spurgte, om det så også var slut med den hurtige frokost ved pølsevognen, og det var jeg nødt til at bekræfte. Du ved jo godt selv, hvad der er sund kost, så det handler for dig bare om at tænke dig om og så i øvrigt bruge lidt mere tid på at tilberede din egen mad både til frokost og aften.

Han tøede lidt op, da det gik op for ham, at hvis han fulgte mine råd, ville han formentlig komme til at mærke mindre og mindre til de symptomer, der i første omgang havde sendt ham hen til os.

Omkring Forfatteren:
Oline elsker nettet, og hun elsker at skrive. Derfor ser du hende tit rundt omkring.