Der er penge i guld

Der er penge i guld

Hvorfor skulle jeg sælge mit guld?

Hvis du godt kunne bruge lidt ekstra indtægter på kontoen, og der ikke lige umiddelbart er en lønforhøjelse i vente, kunne du måske overveje, om du har guldsmykker liggende, som kunne indbringe lidt ekstra.

Mange har smykker, som måske har været i familiens eje i mange år. Egentlig bruger de måske kun yderst sjældent smykkerne, og de ligger blot gemt i en skuffe, uden at nogen har hverken glæde eller nytte af dem. Det, der hindrer mange fra at sælge deres smykker er de følelser, de har i forbindelse med smykkerne. Måske knytter der sig mange minder til dem, og det føles ligesom bare ’forkert’ at sælge dem.

På den anden side kan man spørge sig selv, om det virkelig er nogen god idé at have værdier liggende gemt, som både en selv og ens familie ellers kunne få glæde ud af. Det kunne være en ekstra ferie, en tiltrængt reparation eller blot lidt ekstra på kontoen. Hvad man vælger at gøre, er selvfølgelig helt op til den enkelte.

Jamen, kan det betale sig?

Det kommer an på, hvad man mener. Hvis ens guldsmykker alligevel blot bliver liggende i gemmeskuffen, vil man i hvert fald få flere penge ud af dem, hvis man sælger dem. Og noget tyder på, at det nu er et godt tidspunkt at slå til på, hvis man ønsker at få et maksimalt udbytte af handlen.

Efter 12 år med stigende guldpriser, har priserne ifølge en artikel (dateret den 19. april 2013) på EPN.dk (http://epn.dk/brancher/energi/ECE5352581/analytikere-dybt-uenige-om-guldprisen/) skete der i 2012 et fald i priserne. Og der er ifølge samme artikel uenighed blandt eksperterne om, hvorvidt denne udvikling vil fortsætte eller ej. En af de årsager, der kan påvirke guldpriserne negativt, er, hvis flere lande følger i fodsporene på det økonomisk pressede Cypern og sælger ud af deres guldreserver.

For den almindelige dansker betyder det, at det muligvis kan være en fordel at sælge det guld, man har, nu, førend priserne eventuelt falder endnu mere. For falder priserne endnu mere, vil ens fortjeneste naturligvis blive mindre.

Hvor skal jeg sælge mit guld?

Men det er ikke blot de internationale guldpriser, der har betydning for, hvor god en forretning det er at sælge ens guld. En undersøgelse i Søndagsavisen fra november 2012 (http://sondagsavisen.dk/2012/46/kaempeforskelle-paa-guldpriser.aspx) afslørede nemlig, at der er ret store forskelle på, hvor meget man kan få for ens guld i de forskellige butikker. Derfor kan det også virkelig betale sig at sammenligne priserne i de forskellige forretninger, uanset om man vælger at sælge i en fysisk butik eller en guldsmed på Internettet.

Hvis du overvejer at sælge nogle af dine guldsmykker, er det i det hele taget vigtigt, at du ser dig godt for. Der findes mange firmaer og butikker, som tilbyder at købe guld. Den løsning mange nok umiddelbart tænker på, er at gå til den nærmeste guldsmed og forsøge at sælge smykkerne der. En anden løsning, som flere og flere ser ud til at benytte sig af, er at sælge smykkerne til en online guldopkøber som fx http://www.guldexpressen.dk. Fordelene ved denne løsning er, at det er let at gennemføre handlen, og at man hurtigt får pengene direkte ind på ens konto.

Der findes en hel række af sådanne butikker på Internet, som opkøber guld; derfor er det også vigtigt, at man ser sig godt for, førend man vælger en af dem.

Hvis du vælger at sælge dit guld til en online guldsmed, er det altid en god idé at undersøge, hvor høj vægt den pågældende butik lægger på sikkerheden omkring salget: Hvilket ry har butikken? Hvad siger andre kunder? Et godt sted at finde ud af, hvor tilfredse andre har været med handlen, er ved at gå ind på Trustpilot.dk, hvor man kan læse anmeldelser af rigtig mange butikker på Internettet. Læs også butikkens salgsvilkår igennem og se i det hele taget efter, om butikken udstråler professionalitet og ser ud til at have forstand på guld, eller om det blot er en hjemmeside, som hurtigt er banket op.

De fleste online guldsmede er udmærket klar over, at forbrugerne er skeptiske over at sende deres guldsmykker med posten og gør generelt meget ud af sikkerheden. Men det er naturligvis altid en god idé at undersøge, hvilke sikkerhedsforanstaltninger, de forskellige Internet-butikker har iværksat for at undgå problemer.

Lidt ekstra penge til sjov

Hvis man har noget guld, som man kan sælge, vil det være en måde hvorpå man kan få lidt ekstra penge i kassen. Om man nænner det eller ej, hvis der er tale om gamle smykker, er selvfølgelig op til den enkelte. Men hvis man alligevel sjældent bruger smykkerne, var det måske en overvejelse værd at sælge dem nu, så man kan høste fordel af de sidste mange års stigende priser – førend priserne måske falder endnu mere.

Omkring Forfatteren:
Jeg er 34 år og har stor interesse i e-handel. Jeg arbejder i hvidevarer branchen og kan derfor godt lide at følge med i hvad der sker på dette område.