Markiser i gågaden

Markiser i gågaden

Endnu en af gaderne i midtbyen skal snart være gågade, har byrådet besluttet. Det er vi meget begejstrede for, os der driver en forretning i den gade. Historien viser, at det øget omsætningen, når sådan en gade pludselig bliver lukket for kørende trafik og omdannet til gågade. Heldigvis har byrådet også afsat penge til at erstatte den kedelige asfaltbelægning midt på gaden med en flisebelægning.

Der er nu dannet en særlig afdeling af byens handelsstandsforening af de forretninger, der ligger i vores gade, så denne underafdeling kan arbejde med forberedelserne til den nye gågade.

Vi havde det første møde om sagen i aftes, og mødet startede i meget højt humør, for vi ser jo alle frem til øget omsætning i vores butikker og muligheden for bedre indtjening. En medarbejder fra kommunens tekniske afdeling fortalte om, hvordan man tænker sig flisebelægning, noget grønt og så videre i den nye gågade, og alle var begejstrede for planerne.

Men jeg skal da lige love for, at begejstringen senere på aftenen udviklede sig til vrede diskussioner. Det kom sig af, at en af de forretningsdrivende stillede forslag om, at vi skulle vedtage regler for, hvordan de markiser fra Markiseeksperten, som de fleste af forretningerne har over deres udstillingsvinduer, skal se ud.

Den pågældende havde den holdning, at alle butikker skulle have markiser i samme farve, ligesom de skulle rage nøjagtigt lige langt ud i udslået tilstand. Det ville efter hans mening give et flot og ensartet billede af gaden, som på den måde ville virke mere tiltrækkende på kunderne.

Så brød helvede løs. Mange mente, at det netop ville ødelægge enhver form for hygge i gaden, hvis alt skulle være så ensrettet. Det vil blive langt kønnere, hvis hver forretning vælger sin egen farve til sin markise, og vi skal for enhver pris undgå snorlige geometri, hvis vi vil have skabt en hyggelig atmosfære i gaden.

Diskussionen bølgede frem og tilbage, men der var heldigvis en pæn overvægt af forretningsindehavere, som var imod en alt for voldsom ensretning. Vores butiksfacader må gerne være temmelig forskellige, mente de fleste.

Den oprindelige forslagsstiller var ret stædig, og han havde på forhånd undersøgt nogle detaljer og lokkede med, at vi kunne købe billige markiser, hvis vi købte ind sammen, idet der kan være ret store mængderabatter at opnå.

En af de to restauratører i vores gade havde et argument parat om, at nu da de to restauranter fik mulighed for gadeservering, var det vigtigt for dem, at de kunne have markiser, der rækker noget længere ud på gaden, end andres forretninger har behov for. Der er jo altid specielle ønsker i spil, når mange mennesker er involveret i en sag. Jeg tror, der er lige så mange meninger om markiser, som der er om helsekost!

Vi var nødt til at tage en afstemning om spørgsmålet, og jeg kunne kun glæde mig over, at min kollega med ønsker om ensretning og snorlige geometri kun fik ganske få stemmer for sit forslag. For jeg mener bestemt, at vi kan få en meget bedre atmosfære i gaden med en mangfoldighed i de forskellige detaljer, så folk på gaden kan se forskel på, om de er i den ene ende af gaden eller den anden.

Omkring Forfatteren:
Oline elsker nettet, og hun elsker at skrive. Derfor ser du hende tit rundt omkring.