Lugter din tørretumbler?

Lugter din tørretumbler?

Der findes intet bedre end duften og følelsen af nyvasket tøj. Derfor kan det også være dybt frustrerende, hvis tøjet alligevel ikke dufter så nyvasket, når det kommer ud af den sidste destination inden klædeskabet: tørretumbleren. Lugten fra tørretumblere kan sætte sig så dybt i tøjet, at man næsten lige så godt kan starte på ny med tøjvasken. Og det er jo ikke helt meningen med tøjvask.

Der kan være flere grunde til, at din tørretumbler lugter, og i de fleste tilfælde vil der også være hjælp at hente. Der vil dog være særligt grumme tilfælde, hvor din tørretumbler kan være så hårdt ramt, at der ikke er andet for end at skifte den ud. Her følger et par mulige forklaringer på lugten efterfulgt af forslag til, hvad du kan gøre ved det.

En af årsagerne til, at din tørretumbler lugter, kan være, at der er dannet kalkaflejringer inde i din tørretumbler. Disse kalkaflejringer vil danne sure mikroorganismer, og som navnet indikerer, så dufter disse ikke synderligt godt. Kalkaflejringer dannes på grund af fugt i tørretumbleren, og du kan minimere risikoen herfor væsentligt ved at lade døren stå åben efter endt drift. Ligeledes kan du reducere kalkaflejringerne ved at lade tørreprogrammet køre helt til ende. Hvis tørretumbleren stoppes før tid, risikerer du, at der er en større mængde restfugt tilovers, hvilket forøger sandsynligheden for dannelsen af kalk. Du kan fjerne eventuelle kalklejringer forholdsvist simpelt. Det eneste, du skal bruge, er noget eddike og nogle gamle håndklæder. Vrid håndklæderne op i eddiken og kør et ganske almindeligt tørreprogram, indtil håndklæderne er tørre. Alt efter, hvor hårdt din tørretumbler er ramt, kan det være, at du skal gentage processen et par gange.

Det kan også være selve vaskeprocessen, der fører til en dårlig lugt i tørretumbleren. Hvis dit vasketøj får en muggen eller jordslået lugt af konsekvent at blive vasket ved for lave grader, så kan denne lugt føres videre til tørretumbleren. Den grimme lugt i vaskemaskinen kan skyldes mange ting, så det kræver selvfølgelig, at du også får bugt med denne. Men en mulig årsag kan være, at du konsekvent vasker ved for lave grader. Din vaskemaskine har godt af at blive varmet grundigt op engang imellem, så selvom alle energihoveder fraråder det, så må du gerne vaske sengetøj og håndklæder ved 90 grader i ny og næ.

En tredje mulighed til lugt i tørretumbleren kan være, at den trænger til at blive gjort ren. Der vil ofte være en gummiliste rundt i kanten af lågen, som vil opsamle forskellige bakterier stille og roligt. Denne skal stille og roligt gøres rent, men pas på at du ikke får den løsnet for meget eller ødelagt på anden vis.

Har du en kondenstørretumbler, kan denne også forårsage en lugt i rummet, som kan være ganske krads. Dette skyldes, at en kondenstørretumbler afgiver en del fugt under drift, og hvis rummet ikke er ordentlig ventileret eller der ikke er mulighed for udluftning, kan dette forårsage fugt i væggene. På sigt kan det danne skimmelsvamp, så det er meget vigtigt, at du sørger for luftgennemstrømning ved brug af kondenstørretumbler.

Bunder din lugtende tørretumbler ikke i nogen af de ovenstående problemer, så kan det være et forslag at kontakte en servicemand, som måske kan hjælpe med at lokalisere problemet. Der er i hvert fald ikke megen fidus i at vaske tøj, hvis det alligevel kommer til at lugte efter tørring.

Omkring Forfatteren:
Jeg hedder Birgitte og skriver for det meste om husholdning og gode råd. Håber du får glæde af mine artikler.