Årets haveprojekter

Årets haveprojekter

Holder du, ligesom jeg, af frisk luft og gode stunder i haven, har du sikkert allerede gjort dig tanker om årets haveprojekter. Hvad skal der plantes, hvor skal der graves og hvilke træer skal beskæres… Til de af jer, som endnu ikke ved, hvad haveåret skal byde på, følger her et par punkter fra min liste over projekter, som måske kan tjene som inspiration for jeres haveprojekter:

Højbede

Med en urtehave, der måler 10×15 meter, får man hurtigt ømme lår- og rygmuskler, når der skal plukkes urter og grøntsager, hvis man som fruen og jeg har rundet de 40 og levet et hårdt liv. For at undgå for mange rygsmerter har vi besluttet os for at opføre to højbede til urter, kartofler og grøntsager.

Selvom arbejdet selvfølgelig også er hårdt for ryggen, har jeg af økonomiske årsager valgt at bygge bedene selv. Da her er tale om en relativt simpel konstruktion, forventer jeg ikke de store komplikationer, men skulle der alligevel dukke nogle op, har jeg allieret mig med min bror, der er tømrer.

Lider du af rygproblemer, eller er du bare træt af at bukke dig ned efter alting, kan et højbed i størrelsen 1×6 meter bygges for ca. 300 kroner i materialer. Dertil kommer arbejdstid og aflønning af håndværkere, hvis du ikke selv magter byggeriet.

Udekøkken

Vi har i mange år haft stor glæde af vores grill og får det sikkert også denne sommer. Faktisk har vi været så glade for at bruge den, at vi i år har valgt at udvide terrassen med et mindre udekøkken.

Selvom der findes mange gode tutorials på nettet, har vi valgt at lade et murerfirma klare opgaven for det bedst mulige resultat. Kravspecifikationen er endnu ikke færdig, men jeg forestiller mig, at vi laver et hjørnekøkken på terrassen med køleskab, indbygget grill, indbyggede lamper og en lille håndvask.

Frugttræer

Selvom vi har en stor have, har vi af en eller anden årsag aldrig tænkt på at plante et eller flere frugttræer. Det har vi flere gange ærgret os gule og blå over, men alligevel aldrig gjort noget ved det. I år skal det være – vi planter 10! æbletræer fordelt rundt i vores have.

10 træer lyder måske af meget, men da vi køber dem fra ganske små, forestiller jeg mig, at et par af dem går til pga. vind og vejr, og at vi efterfølgende kan tynde ud i bestanden, hvis det viser sig, at de står får tæt. Hellere to træer for meget end ét for lidt.

Redskabsskur

3. byggeprojekt i år bliver et redskabsskur, og ligesom med højbedene og udekøkkenet er det altså ren fornøjelse, at vi gør dette. Pt. står alle haveredskaber i garagen, og den løsning fungerer sådan set fint nok. Dog fylder de en del plads, som vi helt sikkert sagtens kunne finde på ting at bruge til.

Redskabsskuret køber vi i et af de store lavprisvarehuse. Her regner jeg ikke med at få den bedste kvalitet, og derfor har jeg også her allieret mig med min bror, som er så flink at hjælpe til hver gang, jeg måtte have brug for det. Skulle du læse med på bloggen, Mads, skal du have en kæmpe tak for den store hjælp, det giver.

Omkring Forfatteren:
Sofus Hansen, 47 år og fra Midtjylland. Jeg skriver om haven, udeliv og ferieoplevelser i Danmark og udlandet. Har længe haft skrivekløe men ingen at dele mine skriverier med, så da jeg blev inviteret til at gæsteblogge her på siden, var jeg selvfølgelig hurtig til at takke ja. Jeg håber, at I får lidt ud af at læse mine indlæg, og skulle I have lyst til at lægge en kommentar eller et spørgsmål, svarer jeg selvfølgelig med det samme.