3 ting du ikke vidste om biopejse

3 ting du ikke vidste om biopejse

Der er efterhånden mange danske hjem der har fundet glæden i en biopejs. Pejsen er et omdrejningspunkt for hygge og samvær, og man får nemt sat fut i stemningen. Der er dog flere af dem der har investeret, og snart vil investere, i pejsevidunderne som ikke kender til en række gode fordele.

En mobil og flytbar biopejs

En normal brændeovn er ofte fastlåst til et bestemt sted i hjemmet – et sted hvor der er en skorsten. Det begrænser ens indretningsmuligheder, og skal man flytte, må man efterlade sin pejs.

Det sker dog ikke hvis man har investeret i en biopejs. Har man en biopejs til gulvet, kan man frit rykke den rundt i ens hjem, og flytter man, tager man den blot med. Pejsen dominerer derved heller ikke indretningen, men kan fleksibelt flytte med rundt som du ønsker at ændre dit hjem.

Faktisk kan du sætte pejsen ud i bilen, og tage den med i et evt. Sommerhus, eller du kan tage den med udenfor på din terrasse.

Ilden er ægte, og den varmer altså

Et spørgsmål der ofte stilles er om det er ægte ild, og det kan vi kun sige at det er. Endnu oftere sker det dog at man forfejlet tror at en biopejs ikke varmer – og det er altså forkert. Det er rigtigt at den ikke varmer ligeså meget som en brændeovn, men den giver typisk hvad der svarer til en 3,5 kW effekt.

Vi plejer at sammenligne det med en radiator der står på fuld knald, og har man et hus eller en lejlighed som er bare nogenlunde isoleret, så kan den altså godt opvarme et rum på 40m2 eller derover. Ofte er man faktisk nød til at lufte ud undervejs idet biopejsen ikke bliver brugt som en primær varme kilde, og derfor hæver temperaturen til overstuetemperatur.

Slip for skorsten – skån miljøet!

En sidste fordel og sidegevinst er det faktum at biopejsen ingen skorsten kræver. Det betyder alt andet end lige at en biopejs er super billige at integrere i dit hjem, idet du ikke skal etablere skorsten. Grunden til at biopejsen ikke bruger skorsten, er at den brænder på væsken bioethanol.

Bioethanol er så rent et produkt, at der ikke udledes farlige partikler eller dampe ved afbrænding. Netop dette betyder at man ingen skorsten behøver, men blot skal lufte ud en sjælden gang imellem for at få frisk luft ind i rummet. Slutproduktet af ilden er en meget lille mængde vand og kultile. Væsken er udvundet af organiske råvarer fra landbruget, og er derfor en bæredygtig kilde til fornyet energi.

Små tips til dig der har en biopejs

Har du allerede en biopejs vil vi gerne give dig et par gode tips med på vejen:

  • Tager du pejsen med udenfor skal du huske at tage den ind igen. Biopejsene kan ruste af regnen, og du kan risikere at ødelægge brændkarret såfremt der kommer vand i.
  • Hav et vindue på klem når du bruger pejsen, så undgår du at det bliver for varmt i lokalet
  • Du kan slukke biopejsen når du har lyst, og gemme det resterende brændsel til en anden dag (husk at låget skal være lukket helt for)
  • Løber biopejsen tør for væske, vent da til pejsen er kold med at fylde på igen (ca. 10 minutter)

Opstår nogle problemer eller spørgsmål bør du som udgangspunkt altid henvende dig til den virksomhed du har handlet hos. De kan oftest give dig den bedste vejledning og hjælpe dig med at blive klogere på dit produkt.

Et sidste lille råd er at du bør søge efter en biopejs der er testet og godkendt, så er du sikker på at produktet er sikkert og oftest af en høj kvalitet.

Omkring Forfatteren:
Jeg hedder Mikkel og er en frisk ung fyr der tilbringer tiden med at studere og opleve verdenen med min kæreste. Jeg elsker også design og indretning;)