Tips til husstøvmideallergikere

”Sænk temperaturen, når du vasker.” Sådan siger de kloge hoveder, når emnet tøjvask kommer på dagsordenen. ”Det bruger mindre energi og er bedre for miljøet.” Og selvfølgelig har de ret. Normalt vil jeg heller ikke tøve med at følge sådanne råd og gøre, hvad man kan gøre for at passe på miljøet og hjælpe vores planet. Men som allergiker med husstøvmideallergi er lavere vasketemperaturer bare ikke en mulighed. Her er høje temperaturer et must, hvis man ikke ønsker at forværre sin allergi. Jeg giver dig derfor her nogle gode vaskeråd, der kan medvirke til at holde allergien nede.

Sundhedsstyrelsen og Asta-Allergi forbundet anbefaler, at man vasker sit sengetøj ved mindst 60 grader, hvis man lider af husstøvmideallergi. Når man vasker ved 60 grader, dør miderne nemlig og de allergifremkaldende stoffer bliver gjort inaktive. Gamle råd som at ryste sine dyner eller lægge dem ud i solen eller i fryseren dur ikke. Kun ved at vaske ved 60 grader, kan man være sikker på at slå miderne ihjel.

Husstøvmiderne elsker fugt og varme og lever af hår og hudskæl fra mennesker. Derfor er sengen ofte deres foretrukne legeplads, hvorfor det kan være en god idé at skifte sit sengetøj ofte, gerne flere gange om måneden, hvis man lider af allergi. Derudover kan man købe et særligt husstøvmidetæt madrasbetræk til sin seng.

Især i vinterhalvåret oplever mange de største problemer med husstøvmideallergi. Dette skyldes, at luftfugtigheden i hjemmet kan være høj, hvis man ikke sørge for at få luftet ordentligt ud hver dag. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man lufter ud 5-10 minutter, tre gange dagligt. Og det skal vel og mærke være med gennemtræk. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt luftfugtigheden er korrekt, så er en god tommelfingerregel altid, at hvis man sørge for at lufte ud og varme op dagligt, og der ikke er dug på indersiden af ruden, så har man den rigtige luftfugtighed i sit hjem.

Problemet med husstøvmider kan dog eksistere hele året rundt, og omkring syv procent af alle danskere lider af allergi over for husstøvmider. Reaktionen på allergien er løbende næse, røde og kløende øjnene, hoste, og i nogle tilfælde trykken for brystet og en pibende vejrtrækning. Det kan være meget generende, og den eneste løsning er at fjerne årsagen til allergien.

Husstøvmider findes i stort set alle hjem og kan være meget svære at undgå. Derfor er det ikke kun nuværende allergikere, der bør forsøge at undgå husstøvmider. Hvis man er arveligt disponeret for allergi eller har et medlem af husstanden med allergi, øges risikoen for at man selv udvikler allergi, hver gang man udsættes for husstøvmider. Så et godt råd fra en erfaren allergiker er, altid at vaske sit sengetøj ved mindst 60 grader, skift sengetøj ofte og luft ud flere gange dagligt. Og så må man bare indse, at man på vaskefronten ikke kan være med til at skåne miljøet og gøre en forskel. Til gengæld kan man så forsøge at opveje dette, ved at yde en større indsats på andre områder.

Har du lyst til at læse flere gode råd så gå ind på vaskemaskine guiden

Omkring Forfatteren:
Jeg hedder Birgitte og skriver for det meste om husholdning og gode råd. Håber du får glæde af mine artikler.