Leverpostej med et drys af bakterier

Leverpostej med et drys af bakterier

Køleskabet danner sammen med vores fryser rammen for de fleste af vores madvarer. Helt uforbeholdent smækker vi de nyindkøbte madvarer på køl sammen med de varer, der allerede befinder sig i køleskabet. Dog er det de færreste, der tænker over, at madvarerne ikke er de eneste beboere i køleskabet. Rengør du ikke dit køleskab med jævne mellemrum, vil din leverpostej, mælk, ost og andre lækkerier nemlig have følgeskab af diverse bakterier og urenheder.

Køleskabe er det rene slaraffenland for bakterier på grund af de kølige forhold. Og da madvarer indeholder forskellige tilsætningsstoffer med respektive holdbarhedsperioder, vil der være rig mulighed for, at bakterierne kan slå sig løs. Vil du undgå risikoen for madforgiftning og generelt bare opretholde en god hygiejne, er det derfor vigtigt at gøre dit køleskab rent. Samtidig vil et rent køleskab også mindske risikoen for at udvikle allergi, ligesom anden almindelig rengøring mindsker risikoen.

Trin for trin rengøring af dit køleskab
Ved at følge nedenstående, sikrer du dig, at dit køleskab er rent. Følger du proceduren en gang om ugen, kan du samtidig have god samvittighed i forhold til at vide, at du har gjort dit for at holde bakterierne ud af køleskabet.

  • Tag alle madvarer ud af køleskabet og opbevar dem i en køletaske med køleelementer under rengøringen. Tag herefter stikket ud af stikkontakten.
  • Hernæst skal du fjerne alle løsdele, som du lægger i blød i lunkent sæbevand. Du kan enten anvende en balje eller selve køkkenvasken. Du skal rengøre alle løsdele grundigt med en svamp. Husk, at du ikke må anvende skuremidler, da dette kan ridse hylder, bokse, glasplader og lignende.
  • Her efter skal du tørre alle løsdele af med et tørt og rent viskestykke. Det kan godt svare sig at foretage en udskiftning undervejs, så du er sikker på, at viskestykket ikke er for vådt.
  • Mens de forskellige løsdele tørrer ordentligt, kan du anvende en ren klud til at rengøre indersiderne af køleskabet; herunder også bagsiden af køleskabets låge samt tætningen rundt i lågen. Sørg for at anvende et rengøringsmiddel uden skuremiddel, da dette kan ridse overfladerne.
  • Sæt de forskellige løsdele på plads inde i køleskabet igen og stil madvarerne på plads.

Lugter dit køleskab stadig efter rengøring, kan du med fordel lade dine madvarer blive i køletasken i et par timer for at stille en skål med eddikesyre inde i køleskabet. Efter et par timer burde dit køleskab dufte almindeligt igen. Er dette ikke tilstrækkeligt, kan du eventuelt foretage endnu en aftørring af køleskabet, hvor du anvender en tynd klorin-opløsning (fx rodalon).

Som sagt bør du rengøre dit køleskab en gang om ugen for at undgå dannelse af bakterier. Nogle køleskabe fremstilles dog også med anti-bakteriel belægning på indersiden af køleskabets låge, så du hermed er endnu bedre garderet mod bakterieudslip i dit køleskab. ( Find køleskabe med anti-bakteriel blægning her: http://www.skousen.dk/hvidevarer/koeleskabe/ )

Den anti-bakterielle belægning går blandt andet under navnet Biocare. Det er en speciel belægning bestående af sølvioner, som sidder på indersiden af køleskabets låge. Belægningen minimerer muligheden for, at bakterier kan udvikle sig. Belægningen kræver ingen vedligeholdelse og heller ikke nogen udskiftning. Køleskabet skal selvfølgelig stadig rengøres jævnligt, men om ikke andet har du et ekstra filter mod bakterierne.

 

 

Omkring Forfatteren:

Jeg er 34 år og har stor interesse i e-handel. Jeg arbejder i hvidevarer branchen og kan derfor godt lide at følge med i hvad der sker på dette område.