Helsekost og/eller fiskeolie?

Helsekost og/eller fiskeolie?

Vi skal huske vores sildemad, sagde min kone spøgende. Hun kunne selvfølgelig aldrig finde på at servere sildemad for mig, for jeg hører til den gruppe af mennesker, der bare ikke kan fordrage nogen form for fisk. Faktisk heller ikke skaldyr, så i mit stille sind har jeg omskrevet et velkendt slogan til “alt dårligt fra havet”.

Men der er jo det ved det, at kroppen har brug for nogle stoffer, som den får ved at spise fisk, så jeg har nok behov for at få de stoffer på anden måde. Derfor sluger både min kone og jeg hver dag en kapsel med fiskeolie, for selv om hun holder meget af fisk, får hun det jo for sjældent, når jeg ikke kan lide det.

Da vi var yngre, tænkte vi ikke så meget på, hvad vi spiste. Vi har nu altid fået meget varieret kost, og det er yderst sjældent, at vi hengiver os til junkfood af en eller anden slags. Vi holder meget af en god burger, men så laver vi den selv af noget lødigt, hakket oksekød med lavt fedtindhold, og som regel vælger vi en burgerbolle af den grove slags med godt med fibre i.

Som udgangspunkt har vi nok begge den holdning, at man ikke behøver koncentrere sig så meget om helsekost, hvis bare man sørger for at spise varieret. Det er selvfølgelig vigtigt at få en del grønsager, men da vi begge holder af stort set alle slags grønsager, er det heller ikke noget problem. Samtidig holder vi også meget af frugt og har altid æbler eller andet stående parat til et lille mellemmåltid, når den lille sult melder sig.

Men jeg må da indrømme, at vi nok begge to er blevet lidt mere bevidste om, at vi skal sikre os, at vi i hvert fald får vitaminer nok – ikke mindst i den mørke årstid, hvor kroppen ikke selv via sollyset i så høj grad selv producerer de nødvendige vitaminer. Derfor serverer min kone også altid en vitaminpille sammen med den føromtalte “sildemad” til vores aftensmåltid.

Egentlig er det tankevækkende, hvor meget mange mennesker går op i den slags nu om dage. Når jeg tænker sådan cirka 40 år tilbage, kan jeg ikke huske, at man tog nogen anden form for kosttilskud end netop en vitaminpille hver dag i vintermånederne. Men det kan da tænkes, at vi som hovedregel alle sammen er blevet lidt sundere, end tilfældet var for 40 år siden.

Der er jo ikke ligefrem 100 procent enighed i lægevidenskaben om nødvendigheden af at supplere den almindelige kost med diverse andre ting. Mange læger holder sig netop til, at hvis man sørger for varieret kost og tilstrækkeligt med frugt og grønt, så skulle man være på den sikre side.

Men lige netop for mig og andre, der ikke kan lide smagen af fisk eller skaldyr, tror jeg nu nok, at der er behov for et supplement, så man er sikker på at få nogle af de umættede fedtsyrer, som mange fisk er så rige på. Og sundt er det altså!

Omkring Forfatteren:
Oline elsker nettet, og hun elsker at skrive. Derfor ser du hende tit rundt omkring.