En kjole er ikke bare en kjole

En kjole er ikke bare en kjole

Kjolen er vel nok kvindens mest feminine, og ypperste ydre stykke påklædning. Den er absolut ikke mulig at sætte i bås, og udviklingen af kjoler rykker sig altid.

Fra omkring år 1900 var kjoler meget stramme om livet. At skrue sig ned i sådan en model, var kun muligt via et virkelig stramt snøret korset. Det så elegant ud, men krævede utrolig meget af kvinden der bar kjolen, idet hendes vejrtrækning, på grund af korsettet, var meget indskrænket.

Kjolen dengang gik altid til gulvet, nej her skulle ikke vises noget, og så alligevel. Det stramme korset fremhævede kvindens talje, hvilket jo må siges at have været til mændenes glæde. Men her stoppede det også med løssluppenheden, idet ikke kun kjolen var lang, det var ærmerne også. Man må nok også sige at farverne ikke ligefrem var prangende. Det normale for kjolerne dengang var mørke, evt. brunlige og blege farver.

Omkring 1920 begyndte kjolen at give lidt slip på den meget smalle talje, til gengæld blev der åbnet op for kortere ærmer, og ryggen var ind imellem delvis fri. Jo man vovede lidt mere, selvom det efter nutidens kjole standard kan virke meget tilknappet. Man begyndte at bruge perler på kjolen og broderede dem også med pailletter, og farverne var eksempelvis kongeblå eller citrongul, i kraftige kombinationer.

I moderne tid, 1980 og op til nu, har kjolen også konstant udviklet og forandret sig. De nymodens musikvideoer, satte sit kraftige spor på kjolen. Fra 1980 og nogle år frem, var kjolen ofte meget lårkort, der skulle vises ben, og kvinden skulle fremstå rå og sexet, ligesom i musikvideoerne. Derfor var kjolen også tit skabt så den, som nogle nok ville sige, lignede en afrevet klud, men en kjole, det var det. Farverne var ofte pang eller pastel, og gerne med påsatte nitter, samt løstsiddende bælter om livet, for at fremhæve taljen.

I dag er kjolen nok mindre end nogensinde før, men alligevel ofte i gulvlængde. Det lyder paradoksalt, men det er lykkedes at skabe kjoler, der på samme tid er lange, men også er så nedringede både for og bag, at snart intet er overladt til fantasien. Det gør nutidens kjole både meget sexet, og yderst elegant på samme tid, en ting man i gamle dage absolut ikke mente kunne kombineres. Kjolen af i dag er ofte ensfarvet, gerne sort, men lige så ofte mørk blå eller voldsomt rød med megen spil i kuløren.

Hvor kjolen i gamle dage var et meget konservativt, men alligevel også fornemt stykke tøj, så er nutidens kjole blevet noget der i meget høj grad spiller på sex. Set med fortidens briller, ville man nok mene at nutidens kjoler, på ingen måde er fornemme, og man ville nok også betegne kvinderne der bruger dem, som tøjter og det der er værre.

Men tiderne ændrer sig jo, og selv de mest sexede kjoler bruges i dag ofte af meget højtstående personer, og man kan ikke drømme om, at se på kvinderne der bruger dem, som tøjter. Faktisk udstråler de moderne kjoler i dag, det man kalder for “girlpower”.

Relateret links:
Netbutik med mange smukke kjoler

Wikipedia om kjoler

Omkring Forfatteren:
En dreven mand med hang til at skrive artikler og deltage i online debatter. Jeg elsker at blogge og forsøger at gøre det til en livsstil.