To historier om børnetøjs betydning

To historier om børnetøjs betydning

De begynder tidligt nu om dage, de små poder med at interessere sig for deres tøj. Og det er ikke kun pigerne, opdagede jeg forleden, da jeg hentede vores søn Jonas i børnehaven. Normalt er det min mand, der henter ham, for det passer bedst i forhold til vores arbejdstider, men forleden dag var det altså mig, der havde fornøjelsen.

Jeg fik øje på det med det samme, at det meste af det børnetøj, der hang i børnehavens garderobe, var kendte mærkevarer. Min første tanke var, at det måtte være forældre med ambitioner på deres børns vegne, der valgte den slags dyr påklædning til de små.

Men jeg blev hurtigt klogere, da jeg havde fundet Jonas og skulle give ham overtøj på til hjemturen. Han fortalte mig, at han gerne ville have noget nyt tøj, for det, han havde, var ikke smart. Det var selvfølgelig noget sludder, for hans tøj er både moderne og smart, men det er åbenbart ikke de rigtige mærker, jeg vælger, når vi er ude at købe ind til ham.

Så jeg benyttede lejligheder til at kigge nærmere på de andre børnehavebørns garderobe i gangen, og jeg kunne se, at ikke mindst Hummel til børn vist var meget populært. Det skrev jeg mig bag øret til næste gang, vi skulle forny noget af Jonas’ garderobe, for jeg synes ikke, han skal gå og være ked af, at han ikke er lige så smart som kammeraterne i børnehaven.

I næste uge skal vi ud at købe tøj, og så får Jonas selv lov at vælge.

2Historie nummer 2 om tøj til børn

I vuggestuen, hvor jeg arbejder, bruger vi dagligt meget tid på at klæde børnene  af og på. Jeg har flere gange nævnt det for min chef, at det ville spare tid, hvis alle børnene var iklædt brugervenligt, rummeligt kvalitetstøj. Men  selvfølgelig kan vi ikke som offentligt ansatte stille for store krav til børnenes påklædning, men af og til ønsker jeg inderligt, at forældrene ville tænke sig om, når de klæder børnene på om morgenen, og ikke give lille Janni et lyserødt tylskørt og hvid silkebluse på en regnvejrsdag. Og ikke mindst bør de ikke glemme, at Jens af og til kommer til at tisse i bukserne, fordi hans undertøj ikke passer til det, en dreng på fire år kan finde ud af.

Ofte lægger jeg mærke til, at de børn, som har behageligt og varmt kvalitetstøj på, er i bedre humør og har lettere ved at begå sig. Disse børn kan i høj grad selv klæde sig af og på, deres tøj strammer ikke og er ikke fyldt med unødvendig pynt.

Mit favorittøj til børn er Hummel børnetøj og tøj af mærket Småfolk, fordi børnene føler velbehag ved at have tøjet på. Det er nemt for de små poder selv at tage tøjet af og på, der er nemlig ikke små knapper og finurlige detaljer, som skal sidde præcist på maven eller skulderen. Børn har det ligesom vi voksne, hvis tøjet kradser eller strammer, bliver vi irriterede, får svært ved at koncentrere os, og især børn kan miste deres sociale kompetencer.

Omkring Forfatteren:
Oline elsker nettet, og hun elsker at skrive. Derfor ser du hende tit rundt omkring.