Bliv klog på solceller

Bliv klog på solceller

I løbet af de seneste år er vi blevet mere og mere bevidste omkring vores brug af energi. Grøn energi som vind- og vandenergi har længe været kendte og brugte energikilder, men også solenergi er begyndt at vinde indpas blandt danskerne. Solcelleanlæg giver os mulighed for at udnytte lyset fra solen og omdanne solens stråler til energi, som vi kan bruge bl.a. i hjemmet og til alle vores elektriske husholdningsapparter. Her kan du læse mere om, hvad solceller er og hvordan de virker.

Hvad er solceller og hvordan virker de?

Solenergi er den reneste og mest miljøvenlige energitype, der findes i dag. Solceller producerer elektricitet ved hjælp af solens lys og fungerer derfor som en forureningsfri og CO2 neutral energikilde. Dertil kommer, at sollys er en tilgængelig og ubegrænset ressourcer, og så er det tilmed billigt i drift.

Solceller er typisk sat sammen i moduler, der indeholder 36-72 solceller. Antal moduler og størrelsen på solcelleanlægget varierer efter, hvor meget strøm der er brug for. Solcellemodulerne, der består af tynde siliciumplader, der er loddet sammen. Pladerne kaldes også for fotovoltaiske celler (foto betyder lys og voltaisk betyder strømproducerende). Når solen skinner, bliver sollyset opfanget af solcellemodulerne, der omdanner lyset til jævnstrøm. Ved hjælp af en inverter bliver jævnstrømmen omsat til 230 volts vekselstrøm, som derefter kan bruges i hjemmet.

I Danmark indgår solcelleanlæg ofte i boligens energisystem og er typisk tilsluttet til det offentlige elnet. Elnetsordningen fungerer således, at hvis ens solceller om sommeren producerer mere energi end man har brug for, så ryger den overskydende energi ud i det offentlige elnet, hvilket får husstandens elmåler til at tælle baglæns. Om vinteren, hvor solen ikke skinner så meget og solcellerne ikke producerer så meget energi, kan man så få ekstra energi fra det offentlige elnet. Der findes dog også såkaldte ”stand alone” eller ø-driftsolcelleanlæg, hvor solcelleanlægget ikke er tilsluttet det offentlige elnet, men derimod lagrer strømmen i batterier.

De solceller, der findes på markedet i dag, kan omsætte ca. 20 % af solens lys til energi.

Det er en fornuftig investering

Solceller har før i tiden været en dyr energiteknologi og investering.  I 2001 blev projektet SOL 1000 sat i gang i Danmark. Formålet var, at der skulle etableres 1000 nye solcelleanlæg. Men det viste sig, at det kostede ca. 45.000 kr. at installere et enkelt solcelleanlæg på 1000 watt, og målet med 1000 nye solcelleanlæg blev derfor ikke realiseret.

Førhen blev grøn energi og solceller oftest betragtet som noget for de mest miljøfanatiske, men i dag er en investering i et solcelleanlæg faktisk en rigtig god forretning. Det stigende fokus på grøn energi og de faldende fremstillingspriser har nemlig gjort solcelleanlæg til en rigtig god og fornuftig investering, der betaler sig. Med det rigtige solcelleanlæg, der passer til boligens behov, kan man få sin husstands elregning til at gå i nul og udelukkende benytte sig af energien fra sit solcelleanlæg.

Dertil kommer, at de nye skatteregler tillader, at en investering i solenergi og solcelleanlæg kan udløse tilskud samt skattefradrag, hvilket gør det til en endnu bedre og mere attraktiv investering.

Omkring Forfatteren:
Jeg hedder Birgitte og skriver for det meste om husholdning og gode råd. Håber du får glæde af mine artikler.