Biopejs – Sådan fungerer den

Biopejs – Sådan fungerer den

En biopejs er et perfekt alternativ til den traditionelle brændeovn eller en pejs. En biopejs kræver ingen skorsten, er let at installere og udleder ingen farlige dampe eller giftstoffer. Men giver derimod en unik mulighed for at have autentisk og åben ild i hjemmet, samtidig med et stilfuldt og revolutionerende flot design, helt uden behov for skorsten og brænde. Dette lyder måske for godt til at være sandt og kritikerne kan have deres skepsis omkring sikkerheden og anvendelsen af pejsen, samt udledningen af dampe af det anvendte brændsel. Men tvivlen kan blive gjort til skamme i denne artikel, da der udførligt bliver forklaret al nødvendig information om såvel brug og sikkerhed af en biopejs.

Når folk først hører ordet biopejs, er der ikke mange der umiddelbart ved hvad der tales om, nogle kan have en overbevisning om at det er et industrielt produkt, mens andre slet ikke kender til ordet. Men faktum er, at en biopejs er en pejs, hvis brændselsmateriale består af bioethanol, netop brændselsmaterialet er medvirkende til at pejsen er miljøvenlig (vil du se en biopejs, så tryk her). Pejsen findes i både væg- og gulvmodeller. Gulvmodellerne kræver ingen installation, mens vægmodellerne kræver en begrænset installation, i form af en opsatsholder. Man kan sammenligne det med at købe en fladskærm, som skal hænges op på en væg. Det eneste man skal sikre sig er, at ophænget til modellen er spændt så forsvarligt godt fast at den kan holde til trykket fra pejsen, i form af pejsens vægt. Som en helt tredje mulighed, tilbydes pejsene også i en indbygningsmodel, hvilket giver et mere autentisk og stilfuldt look.

Sådan fungerer Biopejsen

Som det blev nævnt tidligere, anvendes der bioethanol som brændsel i en biopejs. Bioethanol er en væske fremstillet på bl.a. sukkerroer, kartofler, majs og korn. Væsken er spritbaseret og er destilleret af flere omgange, for at få opnå lige netop dén renhed, som gør den anvendelig indendørs. Væsken består i de fleste tilfælde af 80-95% ethanol. Når bioethanolet er påfyldt biopejsen, kan pejsen antændes på forsvarlig vis, og mere kræver det ikke. Når pejsen er antændt, er det vigtigt, at man er opmærksom på placeringen af pejsen, så der ikke er træk eller jævnlig trafik tæt forbi pejsen, da der er tale om åben ild.

Det er netop vigtigt at huske på, at der er tale om åben ild, så derfor skal pejsen behandles med respekt af personlige og sikkerhedsmæssige årsager. I og med at der er tale om åben ild, kan det i denne sammenhæng også nævnes, at man kan sammenligne det med at have et stearinlys tændt. Pejsen bruger luften i rummet for at holde sig i gang ligesom et stearinlys gør. Derfor er det også nødvendigt, at man under brug er opmærksom på at få luftet ud, eller har et vindue på klem. Man behøver ikke bekymre sig om, at det kan blive koldt i hjemmet pga. udluftning under brug, for biopejsen kan ligesom en almindelig pejs udgive varme i rummet og dermed øge temperaturen i hjemmet. Det er netop det, der gør biopejsen unik, den behøver ingen skorsten, næsten ingen installation og rengøring, men udgiver stadig varme som en almindelig pejs. Som det er nævnt i denne artikel, er der mange fordele ved at erhverve sig en biopejs, her er afslutningsvis nogle af dem listet op for at give et bedre overblik:

➢ Den udgiver ingen røg eller sod
➢ Kræver ingen skorsten
➢ Ingen/lille installation
➢ Miljøvenlig
➢ Nem at vedligeholde og anvende

Omkring Forfatteren:
Jeg hedder Mikkel og er en frisk ung fyr der tilbringer tiden med at studere og opleve verdenen med min kæreste. Jeg elsker også design og indretning;)